מרכז למוסיקה משכנות שאננים ירושלים
יום שני, 18 בספטמבר – 16:00
אלט – נועה פרנקל | פסנתר – עידו אריאל
ורדינה שלונסקי: A la Santé 1, 2 מתוך "חמש נעימות" (מילים: גיום אפולינר) (1939)
מרי אבן-אור: "זמן" (מילים: קהלת ג' פסוקים א'-ח') (1985)
נפתלי וגנר: ארבעה שירים מתוך "מוסיקה קאמרית" (מילים: ג'יימס ג'ויס) (1990)
| Light attire | In the dark pine wood | Alas Goldenhair
יוסף ברדנשווילי: "חווה" – מונודרמה (מילים: אלכסיי פארין, תרגום: דנה ונאקוד זינגר) (1998)
ורדינה שלונסקי
שלונסקי, הנחשבת למלחינה הישראלית הראשונה, נולדה ב-22 בינואר 1905 ביקטרינוסלב (לימים דנייפרופטרובסק), אוקראינה ונפטרה ב-20 בפברואר 1990 בתל אביב. היא למדה פסנתר אצל אגון פטרי וארתור שנאבל באקדמיה למוזיקה בברלין. ב-1929 עברה להתגורר בפריז, שם למדה קומפוזיציה אצל נדיה בולונז'ה, אדגר ווארז ומקס דויטש. בשנים 1937-1934 שהתה בארץ ישראל. בתחילת מלחמת העולם השנייה נסעה לפריז ולאחר הפלישה הגרמנית לצרפת ברחה ללונדון.
ב-1944 עלתה לארץ ישראל והתיישבה בתל אביב. היא כתבה בעיתונות העברית מאמרים – בהם הציגה את חייהם ופועלם של גדולי המוזיקאים באירופה, ודנה במוזיקה הישראלית האמנותית ובשאלות הנוגעות לטיבה של המוזיקה האוונגרדית. נושאים אלו הופיעו גם בתכתובות שניהלה עם מוזיקאים כגון: יהודי מנוחין, נדיה בולונז'ה ואדגר וארז.
שלונסקי חיברה מוזיקה תזמורתית וקאמרית, יצירות לפסנתר, מוזיקה לתיאטרון, ושירים למילותיהם של לאה גולדברג, ש' שלום, רפאל אליעז ואחיה, אברהם שלונסקי. זכתה בפרס ראשון מטעם הממשלה הצרפתית לנשים מלחינות (1931), פרס ע"ש ברטוק (1948), פרס אקו"ם (1973) ופרס אקו"ם למפעל חיים (1984).
מרי אבן-אור
החלה ללמוד נגינה בפסנתר ותאוריה בגיל שמונה בקונסרבטוריון "שולמית" בתל אביב. בשנת 1959 החלה ללמוד במדרשה למורים למוסיקה בתל אביב ובשנה שלאחריה עברה למכון למוסיקה בסמינר אורנים בקריית טבעון. היא למדה קומפוזיציה אצל יחזקאל בראון ואצל עדן פרטוש. בשנת 1976, לאחר הפסקה ממושכת, התחילה ללמוד ניצוח וקומפוזיציה במגמת תאורטיקנים באקדמיה למוסיקה ע"ש רובין בתל אביב ובמקביל בחוג למוסיקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. בשנת 1984 קיבלה תואר מוסמך במוסיקה. נפטרה בשנת 1989.
נפתלי וגנר
נפתלי וגנר (1949), בוגר האקדמיה למוסיקה בירושלים, היה פעיל כמלחין בשנות ה-70 וה-80 וחיבר מוסיקה לתיאטרון (החאן הירושלמי, בימת הקיבוץ, התיאטרון ילדים ולנוער של אורנה פורת ועוד) ולתוכניות טלוויזיה ("ריצ'רץ'", "קשת וענן", "שניים בראש אחד" ועוד). אחר כך עשה מודולציה הדרגתית מאולפני ההקלטות, אולמות התיאטרון ומרתפי הקברט למגדל השן האקדמי והפך פרופסור בחוג למוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית. תחומי מחקריו והוראתו: תיאוריה ואנליזה של מוסיקה טונאלית לפי תורתו של היינריך שנקר, חקר המערכת הלייטמוטיבית של ריכארד ואגנר, מוסיקה פופולרית (כתב ספר על הביטלס), הזמר העברי (חיבר ספר על סשה ארגוב), פרוזודיה ומוסיקה, וייצוגים של מוסיקה בסיפורת (חיבר ספר ושמו "מוזיקה קטְלנית"). בין לבין, השתתף בפיתוח לומדה להוראת תיאוריה מוסיקלית (הרמוניה וקצב) באמצעות המחשב.
יוסף ברדנשווילי
יליד גאורגיה (1948). בעל תואר דוקטור מטעם האקדמיה למוסיקה בטביליסי. זמן קצר לאחר עלייתו ארצה ב-1995, הוזמן לשמש כמלחין הבית של תזמורת סינפונט רעננה (1999-1996). בעונת הקונצרטים 2005-2006 כיהן כמלחין הבית של התזמורת הסימפונית הישראלית ראשל"צ. לאחר מכן כיהן כמלחין הבית של הקאמרטה הישראלית ירושלים. כיום ברדנשווילי נמנה עם הסגל האקדמי של בית הספר למוסיקה ע"ש בוכמן-מהטה באוניברסיטת תל-אביב, באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, ובבית הספר למוסיקה "רימון".
ברדנשווילי כתב כ-100 יצירות, ביניהן ארבע אופרות, מוסיקה למחול, מוסיקה תזמורתית, מוסיקה קאמרית, מוסיקה ווקאלית ויצירות לכלי סולו. כן כתב מוסיקה ל-45 סרטי קולנוע ולכ-55 הצגות תיאטרון, ושיתף פעולה עם במאים בולטים בחו"ל ובארץ. ברדנשווילי הוא זוכה פרס ראש הממשלה (2000, 2011), "מלחין השנה" בפרס התיאטרון הישראלי (2002, 2003, 2009, 2010, 2012), פרס "מפעל חיים" מטעם אקו"ם (2002), פרס אמנויות הבמה ע"ש חנה וגוטליב רוזנבלום מטעם עיריית תל-אביב-יפו (2005), פרס מפעל הפיס לאמנויות הבמה ע"ש מיכאל לנדאו (2005), פרס השר לקליטת העלייה ע"ש יורי שטרן (2008), פרס אנגל (2013), פרס הציונות (2015), פרס אריק איינשטיין מטעם משרד התרבות (2017), ועוד.
נועה פרנקל – אלט
נועה פרנקל היא זמרת אלט ישראלית ובינלאומית שמקום מושבה בהולנד. לפרנקל רפרטואר עשיר ומגוון, והיא מבצעת יצירות מכל התקופות ובשלל מסגרות והרכבים: מקונצרטים עם תזמורות פילהרמוניות ועד להרכבי בארוק, מאופרות ועד להופעות של מוסיקה בת ימינו.
הופיעה, בין השאר, ב"דיקסיט דומינוס" של הנדל עם מקהלת הרדיו הפלמי, "פרומתיאו" מאת לואיג'י נונו ב"לה סקאלה", וכן בפריס, בפרנקפורט, בווינה ובפסטיבל לוצרן, השתתפה בביצוע "אופנים" מאת בריו עם אנסמבל איטנרקונטמפורן בפריס, ב"מתאוס פסיון" בקונצרטחבאו, ביצירה Songfest מאת ברנשטיין בגוונדהאוס ו"סינפוניה" מאת לוצ'יאנו בריו ב-Elbphilharmonie שבהמבורג.
נועה פרנקל הופיעה עם אנסמבלי בארוק ידועים: "Les Arts Florissants" הצרפתי, "אֶלימה" השווייצי ואנסמבל הבארוק של אוטרכט. היא יסדה את "חמישיית קסיופיאה" ועמה הקליטה בששה תקליטורים את כל ספרי המדריגלים של גֶ'זוּאלדוֹ.
פרנקל היא מבצעת מוערכת של מוסיקה מודרנית ומופיעה בתחום זה בפסטיבלי אירופה, עם אנסמבלים כגון "אנסמבל מודֶרן" מפרנקפורט, "אנסמבל רֶשֶרְש" מפרייבורג, "אנסמבל שנברג" מאמסטרדם, "קלַנגפוֹרוּם" של וינה ו"L'Ensemble Intercontemporain" מפריס. בישראל הופיעה פעמים מספר עם "אנסמבל המאה ה-21".
נועה שרה בין השאר תחת שרביטיהם של אייבוֹר בולטון, אילן וולקוב, אינגו מֶצְמאכר, אמיליו פּוֹמָריקוֹ, גבריאל גַרִידוֹ, דן אטינגר, יוֹס ואן פֶלדהוֹבְן, סטיבן סלוֹאן, סילבֶן קַמבְּרֶלינג, פרידֶמָן לאַייֶר, פטר דַייקסטרָה, קנת וייס, קנת מונטגומרי וריינבֶּרט דה לֵאוּ.
עידו אריאל – פסנתר
ד"ר עידו אריאל הוא פסנתרן ומלווה, מדריך זמרים, מרצה ומתרגם, מהדמויות הבולטות בתחום השיר האומנותי בישראל. כיהן כראש המחלקה הווקאלית וכדיקן באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. ייסד וניהל את סדרת הקונצרטים '"שירה-שיר", המוקדשת לשיר האומנותי הקלאסי והישראלי בביצועם של זמרים ישראלים מובילים. ליווה זמרים רבים בארץ ובחו"ל, ערך ויעץ לסדרות קונצרטים אחרות בתחום השיר האמנותי. שימש כחבר הצוות המוסיקלי באופרה הישראלית החדשה. פעילותו כמורה כוללת הרצאות וכיתות אמן באירופה, בארה"ב ובישראל, ורבים מתלמידיו הם מהזמרים הבולטים בארץ. בשנים האחרונות עוסק בתרגום מותאם לשירה של רפרטואר השיר האמנותי, פרסם וביצע את תרגומיו במופעים שונים. זכה בפרסים רבים במשך לימודיו בקונסרבטוריון באר-שבע, באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים ובקולג' המלכותי בלונדון. חוקר, מבצע ומלמד את השיר האומנותי הישראלי בארץ, באירופה ובאמריקה.
צילום: יעל ברתנא, ברינדיס בריניולפסדו, מיכאל פאביה