המופע יתקיים ביום שלישי, 21 בדצמבר, בשעה 20:00, באודיטוריום מוזיאון הכט, אוניברסיטת חיפה, שדרות אבא חושי 199, חיפה.
גריגורי קומפנייץ: רביעיית כלי קשת
נעם שריף: רביעייה מס' 2 "רוזנדורף"
יואב שדה: "חמישה מצבים סטטיים" לרביעיית כלי קשת
גריגורי קומפנייץ (1881-1959):
בילה אמנם שנים מעטות בפלשתינה-א"י (בסוף שנות ה-20 של המאה הקודמת) אך בתקופה קצרה זו הוא היה דמות מפתח בחיים המוסיקליים ביישוב, ופעל ללא לאות כמלחין, כמנצח, וכיוזם גופי ביצוע. רביעיית המיתרים הראשונה שלו (1928) בוצעה מספר פעמים עד ראשית שנות ה-50, בין השאר על-ידי רביעיית המיתרים ע"ש יואל אנגל שאת הקמתה יזם קומפנייץ בעצמו. היצירה מבוססת על מנגינות עם יהודיות מזרח-אירופיות. תווי היצירה לא שרדו באף ספרייה בארץ, והן שועתקו על-ידי אלון שב בהתבסס על הקלטה היסטורית של רביעיית גרינשלג-בור (בארכיון הצליל הלאומי). השבתה של היצירה אל הבמה מאפשרת הערכה מחודשת את היסוד היהודי-מזרח-אירופי שהיה מרכזי במוסיקה הישראלית טרם התגבשות האידיאל ה"ים-תיכוני".
נועם שריף (1935-2018):
למד הלחנה וניצוח אצל פאול בן-חיים, בוריס בלאכר ואיגור מרקביץ', ופילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים. שריף היה פרופסור אמריטוס באוניברסיטת תל אביב – שם כיהן בין השאר כראש האקדמיה למוסיקה (2000-1998). כיהן גם כדיקן בית הספר למוסיקה במכללה האקדמית אונו. חתן פרס ישראל (2011) ופרס אמ"ת (2003) במוסיקה.
הוא מילא תפקיד מרכזי בייסודה של התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון ושימש כמנהלה המוסיקלי בשנים 1995-1989. כמו כן, כיהן כמנהל המוסיקלי של התזמורת הקאמרית הישראלית (2005-2002) והתזמורת הסימפונית חיפה (2013-2004). בנוסף שימש כמנהל ויועץ אמנותי עבור פסטיבלים רבים למוסיקה ורשתות רדיו וטלוויזיה בארץ ובעולם. שריף שילב אלמנטים מוסיקליים מתוך התרבות הים-תיכונית העתיקה עם מורשת המערב. בין יצירותיו בולטות שלוש יצירות מקהלתיות רחבות-ממדים המהוות טרילוגיה: "מחיה המתים" (1987), "פסיון ספרדי" (1992, לרגל 500 שנה לגירוש ספרד), ו"תהילים של ירושלים" (1995, לרגל פתיחת חגיגות 3000 שנה לירושלים). יצירותיו יוצאות לאור במכון למוסיקה ישראלית ובהוצאת Peters בפרנקפורט.
רביעיית רוזנדורף:
נכתבה בהשראת הספר בעל אותו השם מאת נתן שחם. שריף כתב: "לכתוב רביעייה כזו הוא להיות נתקף בנוסטלגיה ובעצב הדק הצמוד אליה. מצב של הסתכלות אל העבר. מצב של הסתגלות אל ההווה. הקורא בספרו של נתן שחם ישמע לבטח באוזני רוחו צלילים של מעין 'רביעיית רוזנדורף' כזו שיש לה ניחוח של אפלולית החדר, הקפה וה"קוכען", הספרייה בדפוס הגוֹתי ופסנתר הכנף. לכל מלחין יש מין "רוזנדורף" כזה על פי המתכונת ועל פי הדמיון הפוטנציאלי שלו. זה מצלצל מצוין, ממש כמו רזומובסקי… לצבר כמוני, שהוא מן הצד האחד איש המזרח, המנגלים והמעורב הים-תיכוני, יש התחברות אחרת אל עולם שאותו רכש משחר נעוריו אצל מוריו ה"יקעס"."
בנוסף לניסיון לכתוב את הרביעייה המתוארת בספר כפי שדמיין אותה שריף, היצירה היא גם הומאז' למורו הנערץ פאול בן-חיים, ומעין הרהור על גורלו המוסיקלי לו היה ממשיך ליצור באירופה. הרביעייה קצרה, חד-פרקית ומורכבת מאפיזודות קצרות. במילותיו של שריף: "כל האפיזודות מתנקזות אל רגע אמת שהוא ביני לבין עצמי ובו יש החלטות מסוימות. גם ספרו של נתן שחם קצר יחסית למרות ידיעתי הברורה שהוא יכול היה להאריך ולפרט בעניינים מקצועיים בהיותו נגן ויולה מעולה. אנחנו בארצנו עדיין מייצרים מקדמות למה שיהיה בעתיד. ביוון של היום שוברים צלחות בבתי קפה ובאווירה של זורבה משפשפים את הרגליים לצלילי הבוזוקי. אך מה הקשר לאריסטו, אפלטון וסופוקלס?".
יואב שדה:
הוא מלחין ישראלי מהוד השרון. יואב יסיים השנה את לימודיו לתואר ראשון בקומפוזיציה ובתיאוריה של המוזיקה במכון קליבלנד למוזיקה שבאוהיו, ארה״ב, בהדרכתו של קית׳ פיטץ׳. לפני תחילת לימודיו בקליבלנד, יואב למד קומפוזיציה אצל עודד זהבי באופן פרטי. מוזיקאים שביצעו מוזיקה של יואב כוללים את שירה לגמן, ניתאי צרי, יאנה גנדלמן, שולי ווטרמן, ואלה טובי. השתתף בפסטיבלי קיץ כגון פסטיבל הקיץ של מכון קרטיס למוזיקה, וזכה בפרס השני בתחרות גילדת הקומפוזיטורים של קליבלנד בזכות ״ליל הנשמות״, יצירה לנבל סולו.
לאחרונה, יואב סיים לעבוד על מספר פרויקטים: ״עשרת הדיוקנאות של דֶנִי לָבַן״, יצירה לחליל, קלרינט, כינור, צ׳לו, אקורדיון, וכלי הקשה ששואבת השראה מסרטו של לֶאוֹס קָרַאקְס ״מנועים קדושים״, בה כל פרק מתאר דיוקן מוזיקלי של הדמויות בסרט, כולן מגולמות על ידי השחקן הצרפתי דני לבן; ״בדידות״, מונודרמה לבריטון והרכב קאמרי עם טקסט בעל אותו שם מאת הסופר הפולני ברונו שולץ מתוך ספרו ״בית המרפא בסימן שעון החול״; סט של חמישה קטעים בני דקה לרביעיית מיתרים; ואת יצירתו התזמורתית הראשונה, ״ויוואריום״. בימים אלה יואב כותב יצירה לכלי הקשה סולו.
״חמישה מצבים סטטיים״ לרביעיית כלי קשת
לאחר כתיבת מספר יצירות ארוכות להרכבים קאמריים גדולים, נוצר בי הדחף לכתוב יצירה שונה בתכלית מיצירות ארוכות ושאפתניות כמו אלו, ובמקום זאת לכתוב סט של מיניאטורות קצרצרות, אתגר שלא התנסיתי בו בעבר. אורכה של כל אחת מהמיניאטורות היא דקה אחת בקירוב, וכל אחת מהן מבוססות על מצב סטטי אחר, בין אם מדובר בטקסטורה, הלך רוח, או צליל יחיד.
כשחושבים על מיניאטורות לרביעיית מיתרים, קשה שלא לחשוב על המיניאטורות המופתיות של אנטון ווברן וג׳רג׳ קורטג להרכב זה. היות וניסיון לחקות יצירות אלו הוא, לדעתי, משימה שדינה כישלון – כמעט בלתי אפשרי לכתוב משהו בסגנון הזה שיוכל להתחרות ביצירות של ווברן וקורטג – החלטתי לכתוב יצירה פחות מופשטת ויותר ליניארית, ששואבת השראה מהמיניאטורות של סטרווינסקי ורביעיות המיתרים של ברטוק (למרות שלא זנחתי את ההשפעה של ווברן וקורטג כליל). אני מודה מאוד לחברי רביעיית כרמל על התעניינותם במוזיקה שלי ועל הזמן, המרץ, וההשקעה שנדרשה כדי להעלותה לבמה.
רביעיית כרמל:
רחל רינגלשטיין כינור
טלי גולדברג כינור
יואל גרינברג ויולה
תמי ווטרמן צ'לו
נוסדה בשנת 2000 והיא מההרכבים הקאמרים הותיקים, הבולטים והרבגוניים בארץ. הרביעייה זכתה בפרסים ומלגות, בכללן פרס ראשון בתחרות הבינלאומית לרביעיות מיתרים "פראג וינה בודפשט" ברייכנאו, אוסטריה, ותחרויות האביב 2004 בתחום המוזיקה הקאמרית ובתחום ביצוע מוזיקה ישראלית. רביעיית כרמל הופיעה בקונצרטים ברחבי הארץ, אירופה וארה"ב, בכלל זה קונצרט באולם קארנגי. היא משתתפת קבועה בסדרות מרכזיות למוזיקה קאמרית בארץ ובפסטיבלים יוקרתיים בכללם הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית בירושלים, "קול המוסיקה הקאמרית בגליל העליון" ועוד, וזכתה בהם לשבחי המבקרים והקהל. רביעיית כרמל שודרה בתחנות רדיו בארץ ובעולם בכללן "קול המוסיקה", תחנות השידור האמריקאיות WQXR ו-WOSU ותחנות שידור בקנדה ואוסטריה.
בשנת 2007 ייסדה רביעיית כרמל את סדרת הקונצרטים המונחים "מעבר לקשת" המבקשת להעשיר את חוויית ההאזנה באמצעות העמדת היצירות המושמעות בתוך הקשר תרבותי רחב יותר. הסדרה מונחית על ידי ויולן הרביעייה, ד"ר יואל גרינברג, מרצה בכיר וראש המחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן. חברות הרביעייה רחל רינגלשטיין, טלי גולדברג ותמי ווטרמן, מעשירות את ההסברים בקטעי תיאטרון, דוגמאות ספרותיות ועוד. ביקורות הקהל והתקשורת לסדרה זו היו נלהבות ללא יוצא מן הכלל. הסדרה מועברת גם בשפה האנגלית, והיא הוצגה בקונצרטים באנגליה ובארה"ב. הרביעייה שוקדת כעת גם על פיתוח תכניות חינוך לבני נוער.
בשנים האחרונות מקדישה רביעיית כרמל מאמצים גוברים לביצוע והקלטה של מוזיקה ישראלית, ישנה כחדשה. בעונות האחרונות, ביצעה הרביעייה והקליטה יצירות מאת יוסף טל, אריך וולטר שטרנברג, פאול בן חיים, גדעון לוינסון, כרמל רז, נעם שריף, בועז בן משה, ינעם ליף, ואורי נתנאל, ובעונות הקרובות תבצע גם מיצירות, מנחם צור, משה רסיוק ועודד זהבי. בשנת 2011 חשפה הרביעייה חמישיית כלי קשת נשכחת מאת פאול בן-חיים. חמישייה זו, שלא בוצעה מאז שנת 1930 (אז זכתה לביקורות נלהבות), היא יצירה שאפתנית וחשובה, שחשיפתה מוסיפה נדבך חשוב בהבנת המוזיקה של בן-חיים. ביולי 2013 הקליטה רביעיית כרמל את הרביעייה והחמישייה לכלי קשת של בן-חיים להקלטה מסחרית אשר יצאה לאור בחברת Toccata Classics.
הרביעייה למדה אצל מיטב המורים, בכללם חיים טאוב, חברי רביעיית המיתרים "אלבן ברג", וולטר לוין (רביעיית לה סאל), אילן גרוניך ואבי אברמוביץ' וכן השתלמה אצל חברי הרביעיות אמדאוס, האגן, ברטוק וינאצ'ק. רביעיית כרמל שיתפה פעולה עם אמנים ידועי שם כגון הכנרים גדעון קרמר וניקולאי זניידר, הויולנית טביאה צימרמן הפסנתרנים איאן פאונטיין ופנינה זלצמן ז"ל, הגיטריסט עמנואל סגרה והחזן אלברטו מזרחי. הרביעייה מארחת אמנים חשובים כגון הלל צרי, גלעד הראל, צבי פלסר, תומר לב, עינב ירדן, שולי ווטרמן ורון זלקה.
באוגוסט 2013 השתתפה רביעיית כרמל בפסטיבל "קיץ ישראלי קסום" באיסטריה שבקרואטיה, ובדצמבר 2013 קיימה הרביעייה את סיור הבכורה שלה בסין, בו הופיעה בין היתר באולם העיר האסורה בבייג'ינג. בספטמבר 2016 התארחה הרביעייה כהרכב הבית בפסיטבל המוזיקה בקורפו, יוון, ובאוגוסט 2019 הופיעה הרביעייה במסגרת הפסטיבל מורלינו קלאסיקה בטוסקנה שבאיטליה.
בעקבות משבר הקורונה השיקה הרביעייה סדרת קונצרטים דיגיטליים מונחים בעברית ובאנגלית. הקונצרטים מצולמים באיכות יוצאת דופן ובכך נותנים ערך מוסף לחוויית ההאזנה, וכן מאפשרים לקונצרטים אלו להגיע אל מעבר לים גם בתקופה מאתגרת זו.
הפעילות של רביעיית כרמל נתמכת על ידי משרד התרבות והספורט.