חמישיית תל אביב
יוהן סבסטיאן באך: קטעים מתוך הפסנתר המשווה (עיבוד לחמישייה: פסי קסל, 2020)
סטיבן הורנשטיין: חמישייה מס' 1, "זכרונות" (1994)
סרג'ו שפירא: רביעייה (2007)
עמרי אברם: "זהר" (2017)
אהרון חרל"פ: "קליידוסקופ" (2008)
אורך הקונצרט כ-55 דקות
חליל – הגר שחל
אבוב – דימה מלכין
קלרינט – דני ארדמן
קרן – איתמר לשם
בסון – נדב כהן
חמישיית תל אביב נוסדה בשנת 2009 בידי מוסיקאים ישראליים צעירים המעוניינים בעשייה משמעותית בתחום כלי הנשיפה בארץ. ההרכב ביסס את עצמו כאחד הגופים הקאמריים המובילים על בימות הקונצרטים ומתבלט ברפרטואר מגוון לצד יצירה רב-תחומית המערבת אמנויות נוספות כגון תנועה ותיאטרון.
האנסמבל מבצע מעל ל-30 קונצרטים בכל עונה בסדרות הנחשבות בארץ, בין היתר באוניברסיטה המורמונית, במרכז למוסיקה ירושלים, באולם ימק"א (במסגרת הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית), בקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה (שטריקר) ובמוזיאון תל אביב לאמנות. זאת בנוסף לפעילות תרבותית וחינוכית ענפה ורב-שנתית בפריפריה, מכפר-בלום ועד מצפה רמון.
חמישיית תל אביב קיימה בשנים האחרונות סיורי קונצרטים מוצלחים בשוויץ, צרפת, גרמניה וסין. בעונות הקרובות מתוכננים סיורים נוספים בארה"ב, בקנדה, בגרמניה ובאנגליה.
חלק בלתי נפרד מיעדי החמישייה הוא ביצוע והקלטה של יצירות פרי עטם של מלחינים ישראליים מובילים מכל הדורות. ההרכב ביצע בבכורה יצירות חדשות של מלחינים מובילים כגון מנחם צור, איתן שטיינברג, סטיבן הורנשטיין, יואב תלמי, אריק שפירא ועמרי אברם. בנוסף מקיימת החמישייה סדנאות ופעילויות למלחינים ישראליים ולסטודנטים לקומפוזיציה תוך שיתוף פעולה הדוק עם איגוד המלחינים הישראלי.
ההרכב נתמך ע"י מנהל התרבות של משרד התרבות והספורט וחבר בארגון הגג למוזיקאים עצמאיים של המרכז למוזיקה פליציה בלומנטל. הוא זכה בפרס איגוד המבצעים לשנת 2011 וכן במענקים מטעם קרן פטריק ולינה דרהי, קרן רבינוביץ׳ לאמנויות, קרן תרבות חיפה, קרן רונן ומועצת הפיס לתרבות ולאמנות. בדצמבר 2016 הוציאה החמישייה לאור את אלבומה הראשון הכולל יצירות מאת באך, בטהובן ופיאצולה וכן הקלטת בכורה ליצירה שנכתבה במיוחד עבור ההרכב בידי ארי בן-שבתאי. באפריל 2018 יצא לאור 'LIVE', אלבומה השני של החמישייה המכיל הקלטות מקונצרט חי עם הפסנתרן ירון קולברג.
פסי קסל היא מלחינה ומעבדת, נגנית חליליות ופסנתר, ובוגרת התואר השני בקומפוזיציה ותיאוריה באוניברסיטת חיפה. יצירת התזה שלה התקבלה לפרסום בהוצאת המכון למוסיקה ישראלית. בנוסף להוראה, פסי עוסקת בליווי מקהלות (כיום- המקהלה הקאמרית חיפה ואנסמבל זמרי המדריגל), הדרכת הרכבים קאמריים ותזמורות בתי ספר, וכתיבת עיבודים לאנסמבלים אלו וכן לאנסמבלים מקצועיים. התזמורים של הפסנתר המושווה נולדו מתוך תחביב צדדי: עיבוד יצירות לכלי מקלדת להרכבים של כלי נשיפה, תוך עיבוי המרקם הפוליפוני והוספת אלמנטים ריתמיים, הרמוניים, וטקסטוראליים חדשים (לדוגמא, בפנטזיות של טלמן ובסונטות של סקרלטי). במקרה של באך, היצירה ניתנת בעצם לביצוע על ידי הרכב קאמרי כמות שהיא: תרומתה של המעבדת לביצוע היא, ראשית, עצם הבחירה ביצירה (אשר כמעט ולא ניתן למצוא לה ביצועים קאמריים), ושנית, תיווי מדויק של האינטרפרטציה שלה לארטיקולציה, נושא שמעסיק אותה לא מעט כנגנית מוסיקה עתיקה.
סטיבן הורנשטיין נולד בארה"ב, 1948. רכש את השכלתו המוזיקלית בטריניטי קולג' ובאוניברסיטת וויסקונסין. בעל תואר דוקטור מהאוניברסיטה העברית בירושלים.
הרפרטואר שלו כולל יצירות לתזמורת, אנסמבל קאמרי, סולו, אלקטרוניקה וסביבה צלילית, שבוצעו והקולטו בכל העולם. חלקים נרחבים מעבודתו מבוססים על טקסטים ומקורות יהודיות. בנוסף הוא גם פיתח טכניקות של ניצוח קינטי לתזמורת. הורנשטיין השתתף בפסטיבלים רבים באירופה, ארה"ב, רוסיה, סין, יוון, צרפת וישראל. חתן פרס ראש הממשלה בקומפוזיציה, ה-National Endowment of the Arts (USA) , ועוד.
ב-1988 הוא ייסד את המכון הירושלמי למוסיקה בת–זמננו בתמיכת הקרן לירושלים להביא מוסקה חדשה לקהל הרחב. בנוסף הורנשטיין לימד במכללת בנינגטון, אוניברסיטת ברנדייס, אוניברסיטת תל אביב, האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים והמכון לאמניות בקליפורניה. מונה כאומן אורח באוניברסיטת סטנפורד, מכללת מדילברי ועוד. הורנשטיין שיתף פעולה עם חמישיית תל אביב לכלי נשיפה מעץ בכתיבת מספר יצירות חדשות. החמישייה מספר 2, "שערים" נכתבה בהזמנת פסטילב שאיול בצרפת ובוצעה שם בבכורה בקיץ 2018.
סרג'יו שפירא סיים את התואר השני בקומפוזיציה באקדמיה הממלכתית של רומניה, ארץ מולדתו. שם קיבל גם שני פרסים עבור שתי יצירות לפסנתר מטעם "איגוד קומפוזיטורים הרומני". עם עלייתו ארצה ב-1961, שפירא הצטרף לסגל המורים של האקדמיה למוסיקה בירושלים, בתואר מרצה בכיר. תואר דוקטור הוענק לו ע"י האוניברסיטה העברית עבור מחקר מקיף בתחום המוסיקה האומנותית-חינוכית לפסנתר. יצירתו של שפירא כוללת מוסיקה תזמורתית, קאמרית ולכלים שונים. חלק מיצירותיו פורסמו או בוצעו, מלבד בישראל, בארצות הברית, צרפת, בלגיה, איטליה, גרמיה, יפן, רומניה ועוד. ב-1999 קיבל את הפרס היחיד בתחרות "הארגון העולמי של הקלרינט" בארצות הברית עבור יצירתו לקלרינט סולו "שיחה עם הבלתי נראה". יצירות שלו ייצגו את ישראל בפסטיבלים בינלאומיים בארצות בברית, בלגיה, רומניה וטייון.
עמרי אברם הוא מלחין של מוסיקה אקוסטית ואלקטרואקוסטית שבסיס פעילותו כיום בבאזל, שוויץ. מתוך עמדה תמידית של סקרנות, עמרי בוחן בקומפוזיציות שלו את הפרספציה, את העמימות ואת החוויה והמשמעויות של המוסיקה, כל זאת תוך הצבת החומר הצלילי במרכז.
יצירותיו בוצעו על במות רבות בישראל, שוויץ, איטליה, הולנד, גרמניה, אוסטריה, הונגריה וארה״ב, בין השאר בידי אנסמבל מיתר, אנסמבל פניקס באזל, ה-East Coast Contemporary Ensemble בניו יורק, חמישיית כלי הנשיפה תל אביב, Duo Northeast ,Duo Alto, אנסמבל Lemniscate ונוספים. פסטיבלים וסדרות קונצרטים שיצירותיו נכללו בהם כוללים את HCMF, ארכיפל ז׳נבה, Zeitraume Basel, הפסטיבל הבינ״ל למוזיקה קאמרית בירושלים, אימפולס גראץ, CEME ,Composit ו-Nachtsrom.
עמרי עמל כיום של דוקטורט באקדמיה למוסיקה בבאזל ובמכון לאינפורמטיקה מוזיקלית ומוזיקולוגיה, Hochschule für Musik Karlsruhe, שם התזה שלו תתמקד באלקטרוניקה חיה כאמצעי להעצמת חווית ההאזנה ומעורבות קהל. יליד ירושלים 1986, עמרי השלים את לימודי התואר הראשון באקדמיה למוזיקה בירושלים תחת הדרכתם של צבי אבני, אייל אדלר ואמנון וולמן בקומפוזיציה, ועם אלן שטרנפלד ואיתן גלוברזון בפסנתר. הוא סיים בהצטיינות תואר שני וכן תואר שני specialized בקומפוזיציה באקדמיה למוזיקה של באזל, שוויץ, בהדרכתו של אריק אונייה, וכן מחזיק בתואר שני במוזיקולוגיה מן האוניברסיטה העברית ירושלים. הוא השתתף בכיתות אמן בינלאומיות רבות, במסגרתן השתלם תחת מלחינים ידועי שם כגון חיה צ׳רנובין, סלבטורה שארינו, רבּקה סונדרס, פטר אטבש, קלארה יאנוטה, פיירלואיג׳י בילונה, באט פורר ונוספים.
הוא בוגר תכנית ״תדרים״ של אנסמבל מיתר למוזיקאים צעירים מצטיינים במוזיקה עכשווית; זוכה מלגות קרן התרבות אמריקה-ישראל לשנים 2010–2016 והמלגות ע״ש סידיי ליצירתיות במוזיקה מטעם המכון הירושלמי למוזיקה עכשווית לשנים 2015–2017.
אהרון חרל"פ קנה לו מוניטין כמנצח תזמורת, אופרה ומקהלות והופיע עם תזמורות ובתי אופרה בקנדה, בארה"ב, באירופה ובדרום אפריקה. בישראל ניצח על כל התזמורות החשובות, לרבות התזמורת הפילהרמונית הישראלית.
יצירותיו כוללות מוסיקה תזמורתית, יצירות למקהלה ולהרכבים קאמריים והן בוצעו בארץ וובמדינות המוזכרות לעיל. הוא זכה בפרסים רבים, ביניהם פרס אקו"ם (1983, 1997, 2004), פרס ע"ש מרק לברי להלחנה (1993) ופרס ראש הממשלה (1999). פרס אקו"ם על מפעל חיים לשנת 2008 הוענק לחרל"פ על הישגיו ביצירה מוזיקלית ובביצועה, וכן בזכות ריבוי פעליו בין אם בתחום החינוך המוזיקלי ובין אם כמנצח על המקהלות החשובות בארץ. אהרון חרל"פ היה מרצה בכיר לניצוה באקדמיה למוסיקה בירושלים מ1976 עד 2017, שם הוא כהן גם כראש המחלקה לאופרה מעל 20 שנה. מ-1997 הוא משמש כמנהל מוסיקלי וכמנצח של המקהלה הקאמרית כפר סבא.